Cream Caramel

Recipe Name : Cream Caramel

Ingredients

Weight

Measure

Procedure

Cream Caramel:

Cream Caramel:

Castor Sugar

120g

1. Melt the sugar in a pan until become caramel.

Castor Sugar

120g

2. Put the caramel in a mould.

Egg

45g

3. Warm up the milk in a pan.

UHT Milk

250ml

4. Mix egg and castor sugar in a bowl, stir it until fine.

5. Put the warm milk in an egg mixture.

6. Put the mixture in a mould contain caramel.

7. Put the mould in a chiller.

8. Serve it cool.




Cream Puff/Choux Pastry

Recipe Name : Cream Puff/Choux Pastry

Ingredients

Weight

Measure

Procedure

Cream Puff:

Cream Puff:

Soft Flour

125g

  1. Boil water, margarine, salt and sugar.

Egg

45g

  1. Add flour.

Margarine

100g

  1. Cold down and put in the mixer.

Castor Sugar

30g

  1. Mix the dough and add egg gradually.

Water

250ml

  1. Put in piping bag.

Salt

30g

  1. Pipe in a tray.

  1. Baked in an oven.

Pastry Cream

Pastry Cream:

Milk

500ml

  1. Divide the milk into two. One in a boil and one in a pan.

Whole Egg

1nos

  1. Put the castor sugar in a pan with milk and heat it.

Egg York

1nos

  1. Put half milk in a bowl and mix it with other ingredient.

Castor Sugar

100g

  1. Pour ingredient in the bowl into the pan and stir it until thick.

Custard Powder

20g

Vanilla Essence

1/8tsp

Corn Flour

30






Jumaat-29 MAY 2009

Asalamualaikum..
lama dah tak post..
hari ni kira hari special tuk aku...
hehe,....
aku baru tahu hari ni burfday Hayyat, epy burfday lah yer..
tp bukan ni yg aku nak citer...
hehe...
actually, hari ni aku gi sekolah.
sebab dah janji kat kawan nak tolong betulkan laptop kakak dia...
aku sampai sekolah kul 9 kot.
aku parking kat luar jer, kat padang kan..
dari jauh aku nampak lah dak2 gurl kelas aku dulu, malas nak kuar tegur dorang, sebab aku ni pemalu orangnya..
hihi....
pastu tunggu dalam keta sambil layan game final fantasy-crisis core.
tgk kat side mirror nampak bas dari arah morib berhenti...
orang yang aku tunggu2 dah sampai..
hehe...
tp malangnya dia jalan jer trus masuk sekolah..
huhu...
rupanya dia tak perasan...
hehe...
pastu dia suh aku masuk sekolah, tp aku kan penyegan orangnya.
so tolak lah..
alih2 time aku nak masuk, dia lak kuar...
hehe...
aku trus masuk keta, dia datang kat keta, borak2 jap n bg laptop.
pastu bye2 lah kan...
aku pun pandu lah keta, sampai traffic light, aku antar mesej tanya, nak hantar kan ker?
sebab masatu dia dgn zuzaimah tgh tunggu bas taw...
aku pun gerak gi, pas traffic light aku benti kat tepi, tunggu dia reply mesej.
alih2 kan, dia nak tumpang, padahal umah aku dgn dia bertentangan jalan.
hehe... tp eppy giler....
pastu dia dgn zuzaimah nek lah keta, tp duk belakang sebb aku tak bg duk depan.
tak manis kan..
hehe...
bawak lah sampai kundang, hantar zuzaimah, pastu gi tg. sepat, time ni yang best...
dapat tgk umah bakal bapak n mak mertua aku...
hehe....
hantar dia sampai depan umah, dia suh buat uturn kat dalam kawasan umah sebab mak dia nak tgk aku..
ader ker patut, ajak lah masuk ker kalau nak kenal pun..
hehe...
tp aku tak ready gi ler...
hehe...
aku pun trus wat uturn kat umah orang len.
pastu hantar mesej bye2...
hehe...
tetiba rasa rindu lak kat dia..
k lah, nak hantar mesej kat dia..
c u..
salam...

About Me

My photo
It is enjoyable to eat something delicious, but the greatest joy is the time spent waiting for it.